porady-stylistki.pl

Kolejna witryna oparta na WordPressie

olejek rycynowy na stopy
Lifestyle

Olejek rycynowy i jego wszechstronne zastosowanie

Olejek rycynowy to sekretna broń kosmetyczna w pielęgnacji skóry i włosów. Jakie jest jego wszechstronne zastosowanie i co należy wziąć pod uwagę podczas korzystania z tego specyfiku?

Czym jest olejek rycynowy?

Olej rycynowy (łac. Ricini oleum) otrzymywany jest z nasion rącznika pospolitego. Rącznik pospolity to roślina należąca do rodziny mleczowatych, która upiększa przydomowe ogrody ze względu na czerwone kwiaty. Kwitnie od sierpnia do października. Tłoczony na zimno olej rycynowy znany jest z wysokiej jakości składników i zawiera do 90% kwasu rycynolowego, witaminy E i niezbędnych kwasów tłuszczowych.

Olejek rycynowy – zastosowanie

Ze względu na swoje różnorodne działanie olej rycynowy jest stosowany głównie w medycynie i kosmetyce. Jest naturalnym środkiem przeczyszczającym. Używa się go do pielęgnacji i nawilżenia skóry i włosów, rzęs, brwi i paznokci oraz przy leczeniu problemów skórnych (brodawki, plamy starcze, blizny, atopowe zapalenie skóry).

Olejek rycynowy do skóry

Tłoczony na zimno olej rycynowy ma wysoką wartość odżywczą dla skóry, nawilża i znany jest z działania antyoksydacyjnego. Chroni przed wpływami środowiska, a tym samym przed przedwczesnym starzeniem się skóry. Jednak nie tylko przeciwdziała powstawaniu nowych zmarszczek, ale także stymuluje produkcję kolagenu i redukuje zmarszczki. Przy regularnym stosowaniu olej rycynowy leczy plamy starcze (plamy pigmentacyjne). Działa również kojąco na blizny, a także na wyjątkowo suchą skórę i łuszczącą się skórę. To głównie dzięki wysokiej zawartości kwasu rycynolowego w olejku można złagodzić problemy skórne.

Olejek rycynowy do włosów

Olejek rycynowy sprawdza się również jako prawdziwie wszechstronny środek do pielęgnacji włosów. Czy to w postaci czystej, czy jako dodatek do szamponów lub kuracji z drogerii – złocistożółty eliksir ma wiele zalet. Intensywnie nawilża suche, matowe włosy, dodaje im blasku i elastyczności. Jednocześnie łagodzi podrażnioną i wrażliwą skórę głowy, a także pomaga w walce z łupieżem.

Olejek rycynowy do paznokci

Odżywczy olejek nawilża również paznokcie i płytkę paznokci oraz przeciwdziała wysuszeniu i pękaniu skórek.

Olejek rycynowy na trawienie

W przypadku zatorów w obrębie przewodu pokarmowego, olej rycynowy sprawdza się jako naturalny środek przeczyszczający ze względu na swoje działanie trawienne i przeczyszczające.

Olejek rycynowy na stopy

Olejek rycynowy jest idealnym środkiem na pękające pięty. To bogate w nienasyconych kwasy tłuszczowe, witaminę E, białka i minerały, serum jest niezastąpione w walce ze zrogowaciałą skórą stóp. Ma działanie natłuszczające i złuszczające, a także przeciwzapalne.
Wystarczy namoczyć czystą szmatkę w olejku i natrzeć stopy, a po kilku minutach spłukać pod ciepłą wodą. Można też posmarować stopy olejkiem rycynowym, owinąć folią i włożyć skarpetki na noc.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *